Un pati per a totes
Inclusió educativa, social i laboral
Ubicació: Cabanyal (València)
Data: curs acadèmic 2019/20
Equip promotor: Fent Estudi Coop. V.+ Nautae Salut Mental + Col·legi Santiago Apóstol Cabanyal
Disseny i producció Zona Santiago: Javier Molinero + Bernat Ivars + A Mesura fusteria
Amb el suport de: Ajuntament de València
Fotografia i vídeo: Milena Villalba, Cris Centeno
Publicacions: À Punt / Levante EMV / Valencia Plaza / Arquitectura Viva / Plataforma Arquitectura / Archello / Archilovers / Divisare
Reconeixements: VII Premi Nacional Aprenentatge-Servei 2021: Participació Infantil
Document: descarrega la memòria del projecte
El projecte “Un pati per a totes” tracta de trencar dinàmiques socials que naturalitzen i perpetuen situacions insostenibles de desigualtat a través de la millora del pati escolar, convertir-los en promotors de salut, convivència i coeducació.
El procés té lloc al col·legi Santiago Apòstol de Cabanyal, un Centre d’Acció Educativa Singular (CAES), amb la major part de l’alumnat en situació de desavantatge social i pertanyent, en la gran majoria, a una cultura minoritària dins la societat com és la del poble gitano.
El projecte, finançat per la convocatòria d’Innovació Social i Urbana 2019 de l’Ajuntament de València, proposa un procés de construcció col·lectiva amb els diversos membres de la comunitat educativa i mitjançant la col·laboració de persones amb problemes de salut mental contractades per a realitzar l’execució d’aquest. El procés es realitza en 3 fases:
1. Què passa en el nostre pati? S’elabora una diagnosi socioespacial on s’observen i analitzen els espais d’esbarjo existents, molt precaris i escassos -el parc públic de la Remunta i el terrat de l’edifici-, així com els diferents usos que es donen i com es relaciona l’alumnat en ells.
2. Què volem al nostre pati? L’alumnat del centre imagina i dissenya propostes que contribueixen a millorar els diversos espais que s’utilitzen com a pati en base a la diagnosi realitzada.
3. Com transformem el nostre pati? A causa de la Covid-19, es cedeix al col·legi l’ús d’un solar per a poder garantir les mesures de seguretat establides. La transformació d’aquest espai (utilitzat anteriorment com a aparcament) possibilita la construcció d’un espai socioeducatiu en el qual han participat l’alumnat d’ESO amb un projecte d’Aprenentatge Servei, juntament amb persones usuàries de l’Associació Nautae Salut Mental. Es genera així un espai on conviuen persones amb diferents capacitats que fan un treball cooperatiu amb un objectiu comú. D’aquesta manera la sensibilització es produeix des de la convivència i la quotidianitat, i es facilita la creació d’espais segurs i inclusius.
Un projecte per a millorar l’entorn del pati en l’àmbit físic i ambiental, trencar l’estigmatització del col·lectiu de persones amb malaltia mental i disminuir l’exclusió social i laboral que pateixen, així com augmentar la diversitat d’activitats a desenvolupar al pati, per tal de facilitar el descobriment i l’adopció de les habilitats i competències pròpies de cada persona, més enllà dels rols i les dinàmiques predominants. Tot el procés d’implementació i construcció del projecte es pot veure al documental realitzat per Cris Centeno “Zona Santiago, libre para jugar”.
Una vegada adequat com a espai d’esbarjo, la Zona Santiago s’obri a les diferents entitats i col·lectius del barri del Cabanyal a través del projecte “Del pati al barri”, generant un espai de trobada i convivència, aprofitant la capacitat que tenen els patis escolars de convertir-se en nuclis irradiadors de comunitat barrial.