Salut i Barris
Innovació Social i Urbana
Client: Mesura, València per l’Aire
Ubicació: València
Data: 2019
Equip: Fent Estudi Coop. V., G-Agua, Càtedra Tenologia Cívica i d’Apoderament de la UPV, Dpt. d’Enginyeria Químicai d’Informàtica de la UV
Amb el suport de: Ajuntament de València
Document: descarrega l’informe resultant
El projecte Salut i Barris: cap a l’equitat ambiental dels barris de València a través d’una mobilitat més justa”, és un projecte finançat per la convocatòria d’Innovació Social i Urbana de l’Ajuntament de València i promogut per Mesura. En ell es desenvolupen recursos que contribuiran a la reducció de les desigualtats en salut entre els barris de València en l’àmbit de la qualitat ambiental i donaran suport a la presa de decisions, aprofundint en l’apoderament ciutadà en matèria ambiental.
En la implementació del projecte Fent Estudi coordina les accions de participació ciutadana, genera cartografia específica i elabora l’informe final. Cap destacar l’acció concreta “Què respira Pérez Galdós?”, que desenvolupada conjuntament amb l’associació “Fuera Túnel Pérez Galdós” i Miguel Cerezo, pretén visibilitzar i reforçar la presa de consciència sobre la mala qualitat urbana d’aquesta avinguda de la ciutat.
La mala qualitat de l’aire provoca, segons estudis recents, 790.000 morts prematures en Europa. L’OMS i nombrosos estudis científics evidencien la relació directa entre una mala qualitat de l’aire i l’elevat nombre de malalties.
- En l’avda. Pérez Galdós es duplica la mitjana de 40µg/m3 de NO2 marcada per l’OMS.
- L’escassa amplària de les voreres de Pérez Galdós provoca una major exposició als gasos emesos pels vehicles de motor.
- La poca presència d’arbres no contribueix a millorar la qualitat ambiental de Pérez Galdós. En les avdes. urbanes amb arbrat el contingut de partícules de pols per volum d’aire pot ser fins a 12 vegades menor que en les vies públiques sense arbres.
- Al voltant del 75% de l’espai públic de l’avinguda està ocupat per cotxes.
