Natural[ment]. Pati del CEIP Ballester Fandos
Renaturalització de pati escolar

Natural[ment]

Renaturalització de pati escolar

Ubicació: CEIP Ballester Fandos (València)
Data: 2023/24
Equip promotor: Fent Estudi Coop. V.+ Sandra Molines (Florida Universitària) + Vladimir Martínez (UV) + Gema Piñero, Pau Arce (ITEAM, UPV) + J.M. Felisi (Mesura) + J.Lancero, V.Ordaz (Tres Patis) + K-Veloce I+D+i
Amb el suport de: Ajuntament de València.
Vídeo: Cristina Centeno.
Publicacions: elperiòdic, La Vanguardia, elDiario, Cadena Ser

L’emergència climàtica també es fa patent als patis escolars. Cada vegada més, els espais d’esbarjo es veuen sotmesos a temperatures extremes convertint-los en espais inhabitables per a les xiquetes i xiquets. Naturalitzar els patis d’escola és el camí per a convertir-los en refugis climàtics generadors de benestar i promoció de salut, com ja han fet ciutats com París o Barcelona.

Natural[ment] és un projecte d’innovació social i urbana seleccionat a la convocatòria de la Missió Climàtica València 2030 de l’Ajuntament de València, l’objectiu del qual és desenvolupar un projecte pilot de renaturalització d’un pati escolar com a catalitzador del canvi ecosocial. El projecte de renaturalització es realitza al CEIP Ballester Fandos de València i, a més, s’analitzen altres escoles de la ciutat amb patis inserts en distintes tipologies edificatòries per veure com es comporten els diversos espais d’esbarjo davant les altes temperatures.

En base als mesuraments i l’anàlisi dels patis (temperatura, relacions i moviment de l’alumnat), s’extrau una diagnosi socioespacial en la qual es basa el nou disseny del pati, que posteriorment es construeix de manera col·laborativa.

Mitjançant la incorporació d’espais d’ombra, vegetació i punts d’aigua podem disminuir al voltant de 10 ºC en la temperatura exterior del pati, generant espais de confort.

Però el procés de transformació del pati no només contribueix a l’adaptació dels espais urbans als efectes de la calor, sinó que també suposa la reeducació de la mirada de les persones que hi participen sota criteris de conscienciació ambiental, coeducació, equitat, justícia social i comunitat, revisant dinàmiques de desigualtat i distribucions desequilibrades de joc generadores de conflictes i mala convivència.

Renaturalitzar tots els centres educatius de València suposaria guanyar al voltant de 6000 m2 d’espais verds distribuïts al llarg de la ciutat i oberts al barri.

 

El pati com a espai…

  • de benestar i confort ambiental
  • coeducador i de bona convivència
  • de joc lliure
  • promotor de salut
  • que garanteix el contacte amb la natura
  • d’aprenentatge a l’aire lliure
  • connectat amb l’entorn, el barri i la seua comunitat